Week van de Toegankelijkheid 2023: Obstakel run

Op 04 oktober organiseerde de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede (WTH) de eerste editie van de Obstakel run op de Binnenweg.

het parcours van kledingrekken tonnen vlaggen pionnen enz

De Obstakel run bestond uit een parcours van 20 bij 5 meter tussen de Hema- Eyecare en de Xenos. Het met lint en pionnen afgezette parcours werd vol gezet met obstakels. Wie begon aan de start werd letterlijk geconfronteerd met een hoge drempel, kledingrekken, een grijze container, reclame vlaggen, bakken vol artikelen van een ondernemer, een nagebootst terras enzovoorts. Het doel; kruip in de huid van een persoon met een beperking en ervaar hoe het is als je geconfronteerd wordt met obstakels. Wat doet dit met je? Bewustwording door ervaring.

Vrijwilligers helpen tijdens het rijden met de rolstoel of de teststok
Wethouder Meerhoff loopt blind het parcours met een vrijwilliger

Voorbijgangers werden uitgenodigd en soms uitgedaagd. Velen wilden wel een ervaring rijker worden. Deelnemers kregen de kans om 1 keer in hun leven een beperking te mogen kiezen. Wil je het parcours met een rolstoel doen of met een visuele beperking? En ook in deze laatste categorie hadden we verschillende gradaties.
Altijd liep er een vrijwilliger mee in het parcours om de veiligheid te garanderen.

Naast talloze inwoners werd de Obstakel run ook bezocht door de burgemeester, de wethouder met inclusie in de portefeuille, de Centrummanager en diverse ondernemers.
Met al deze deelnemers leverde het niet alleen waardevolle gesprekken op, maar ook inspiratie tot samenwerking, potentiƫle nieuwe vrijwilligers en inspiratie voor toekomstige activiteiten van ons zelf.

Een veel gehoorde boodschap was: “Doe dit soort activiteiten alsjeblieft vaker!”
Nu heeft de WTH al een volle agenda maar we nemen de boodschap ter harte. De Obstakel run blijft wat ons betreft een terugkerend jaarlijks evenement.