Stemmen met een beperking? Wat kunt u zelf doen?

Het kabinet is gevallen en dit betekent vervroegde tweede kamer verkiezingen. De Werkgroep Toegankelijkheid heeft het toegankelijk kunnen stemmen hoog op de wensenlijst staan en dit betekent dat wij rondom de verkiezingen regelmatig overleg hebben met de gemeente. Iedere verkiezing boeken we een stapje vooruitgang. In dit stukje nemen we u mee in wat u zelf kan doen om het stemproces voor u zelf zo comfortabel mogelijk te maken.

Kijk voor u van huis gaat op de website van de gemeente . Hier staat vermeld bij welk stembureau de kortste rij wachtenden staat.

*Heeft u problemen met lang in de rij staan? Er lopen geregeld mensen langs de rij om te informeren of er hulp of ondersteuning nodig is.

*Wordt het u niet expliciet gevraagd dan kunt u zelf in het stembureau een vrijwilliger aanspreken en om een stoel vragen. In veel gevallen wordt u niet alleen een stoel aangeboden maar wordt ook gekeken of u meer voor in de rij kan plaatsnemen zodat het wachten korter duurt.

*Is er niemand aanwezig die u kan helpen met een zitplaats, belt u de verkiezingen telefoon van de gemeente Heemstede 0621120092. Zij zorgen dan dat er zo snel mogelijk hulp naar u toe komt.

*Op de website waar is mijn stemlokaal kunt u lezen welk stembureau niet alleen het dichtste bij is maar ook welke rolstoel toegankelijk is, of er braille stemlijsten aanwezig zijn, of een invalide toilet.

Visuele beperking
*Heeft u last van staar, macula degeneratie of een andere beperking waardoor u verminderd zicht heeft? Het is begrijpelijk dat u hierdoor de lettertjes op het stembiljet als erg klein ervaart. Om u toch zelfstandig te kunnen laten stemmen ligt er op Plein1 een stemmal die u kunt gebruiken als u niet goed kan lezen, toch uw stem uit te brengen.

*Heeft u als gevolg van uw visuele beperking moeite met de route naar het stembureau en is er niemand die even met u mee kan? Op de website van de Gemeente Heemstede plaatst de gemeente naast de gesproken kandidatenlijsten ook gesproken route beschrijvingen tot aan de ingang van het stemlokaal. Hier staat een gastheer/gastvrouw voor u klaar voor verdere hulp of ondersteuning.

Wilt u weten hoe het stemmen met een stemmal in zijn werk gaat? Bekijk dan de volgende filmpjes:
WTH voorzitter stemt voor het eerst zelfstandig met een stemmal in Heemstede Voorlichtingsfilm van de rijksoverheid

Steffie
Heb je moeite met het lezen en begrijpen van de Nederlandse taal? Op de stemwijzer kan je tegenwoordig gebruik maken van steffie. Steffie legt allerlei ingewikkelde onderwerpen zoals de verkiezingen in begrijpelijke taal uit.