Toegankelijke verkiezingen

Stemmen tijdens verkiezingen is een mensenrecht. Voor mensen met een beperking is stemmen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Voor mensen met een verstandelijke beperking is stemmen moeilijk omdat ze vaak de materie niet begrijpen. Mensen met prikkelgevoeligheid vinden het vaak te chaotisch en druk in het stemlokaal of staat er voor hen teveel informatie op het stembiljet. Voor mensen met een rolstoel bleken de paden in coronatijd niet altijd breed genoeg. En tot slot hebben de mensen met een visuele beperking moeite om hun weg te vinden en kunnen zij vaak niet zelfstandig het formulier inkleuren.

Voor mensen met een visuele beperking bestaat er inmiddels wel een stemmal en soundbox. Echter kost deze iedere verkiezingen opnieuw 5000 euro per mal en kan iemand met een visuele beperking nog altijd niet autonoom stemmen. De Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede (WTH) zet zich actief in om het stemmen voor mensen met een beperking en vooral de visuele beperking, toegankelijk te maken.
Wettelijk gezien is de gemeente verplicht om 25% van de stembureau’s echt goed toegankelijk te maken. Voor Heemstede betekent dit 4 stembureaus. De gemeente en de WTH hebben afgesproken dat dit er 8 zullen zijn in 2022. Om de aangewezen locaties te voren te beoordelen op toegankelijkheid hebben we een rondtoer gemaakt langs 3 locaties. De Petrakerk, de Oude Kerk en Plein1.

Tips
Tijdens de rondtoer werden tips uitgewisseld:
Hoe creëer je met tape een goede contrasterende looplijn.
Hoe geef je een verschillende in en uitgang aan.
Spreek de looproute in en plaats deze op de website.
Breng contrast aan op de stembussen.
Vermeld op de website welke hulpmiddelen aanwezig zijn.
Maak een filmpje over bejegening en stuur dit naar de stembureauvrijwilligers.

Filmpje
Het filmpje over bejegening van mensen met een beperking werd door de WTH gemaakt in samenwerking met de gemeente en Videosnacks

Kinderziektes
Tijdens de verkiezingen van 2022 bleken er ondanks alle goede samenwerking toch nog wat kinderziektes te zijn voorgekomen. De WTH houdt ook in de komende jaren dit speerpunt hoog op de agenda zodra de verkiezingen weer in voorbereiding zijn bij de gemeente.