Ruim baan

Jaarlijks organiseert de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede de campagne Ruim Baan. In de voorgaande jaren hielden we de campagne op de Binnenweg Raadhuisstraat. Tijdens de campagne maakten wij ondernemers en winkelend publiek bewust met welke uitdagingen mensen met een beperking te maken krijgen als zij deze winkelstraten willen bezoeken.

In 2023 kozen wij op verzoek van de afdeling Toezicht en Handhaving van de Gemeente Heemstede voor een Ruim Baan campagne in de oude wijk de ‘Bomenbuurt.’
De Bomenbuurt bestaat uit op elkaar aangesloten straatjes tussen de Blekersvaartweg, de Kerklaan, de Binnenweg en het Red Novaplein in. Deze straatjes vormen in shared space hoedanigheid een woonerf waar voetgangers ook gebruik mogen maken van de rijbaan.
De Bomenbuurt kenmerkt zich verder door zware verkeersremmende betonnen plantenbakken in hoekige vormen waardoor de rijbaan slingerend wordt. De parkeervakken zijn gebaseerd op het aantal auto’s van een tiental jaar geleden. Grote oude hoge bomen zorgen voor sfeer en schaduw. De zonkant valt voor vele huishoudens aan de voorkant van het huis. Hierdoor wordt er op straat geleefd.

Wij starten de campagne altijd met de verspreiding van een brief aan inwoners/ondernemers met de aankondiging en de uitleg van de campagne. Middels deze brief geven wij de buurtbewoners ook de gelegenheid om op onze campagne te reageren en mee te denken. Hier kwamen de volgende punten uit:

* het ’te’ harde rijden van de automobilisten.
*Het overhangende groen.
*Omhoog groeiende boomwortels.
*Fout geparkeerde auto’s.
*Onnodige maar gezellige obstakels.
*De grote betonbakken om de snelheid eruit te halen.
*De vele invalidenparkeerplaatsen op kenteken.

Enkele dagen na ontvangst van de brief hebben wij als WTH samen met 2 medewerkers van Toezicht en Handhaving een wijk wandeling gemaakt gebaseerd op de input van de buurtbewoners. Per item hebben we gekeken welke vervolg actie hierop passend zou kunnen zijn. Dit kan zijn een gesprek met de bewoner, een melding richting een gemeente ambtenaar die desbetreffend punt in de portefeuille heeft of een bekeuring voor fout parkeren.

De campagne sluiten we jaarlijks af met de uitreiking van een Pluim.