Maatschappelijke stage 2024

De afgelopen week mocht de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede 3 stagiaires verwelkomen. Zij doorlopen op dit moment 4 atheneum van College Hageveld. Deze week stond hun maatschappelijke stage op het programma.

De 3 jongens hadden de WTH gekozen omdat zij geïnteresseerd zijn in andere mensen en wat zij nodig hebben om mee te kunnen doen in de maatschappij.
Maandag ochtend gooiden wij de jongens direct in het diepe. Voorzien van een simulatiebril en taststok maar ook lopend achter een rollator of in/achter een rolstoel, liepen wij een rondje door het dorp. Hoe smal zijn de stoepen en wat zijn de consequenties daarvan? Wat is voor iemand in een rolstoel fijn maar kan funest zijn voor iemand die blind is en andersom? Hoe doe je boodschappen of bestel je wat in een horeca gelegenheid als je een beperking hebt? En tot slot, hoe werken de geleide lijnen en hoe eng is het om over te steken wanneer het druk is op de weg? Met al deze ervaringen gingen de jongens aan de slag om een beleving gerichte activiteit te bedenken voor het eind van de week.

De dagen erna namen wij de jongens mee in ons levensverhaal waarin onze beperking centraal stond. Namen we hen mee in het beoordelen van ontoegankelijke situaties die bij ons als WTH gemeld werden door een inwoner. Vertelden wij dat een doventolk geen dansje doet maar met haar handen praat zodat dove mensen het kunnen volgen. En natuurlijk ondersteunden wij de jongens bij de voorbereiding van de slot activiteit. Er kwam en hoop geregel bij kijken.

Vrijdag ochtend was het dan zover. Na een kleine tegenslag ( die er ook gewoon bijhoort als je iets organiseert) staken we gezamenlijk de schouders eronder. Een andere ruimte, een iets ander plan maar net zo gaaf als plan A. In de gymzaal van de school bouwden we een stukje maatschappij na. Drempels, hoogte obstakels, smalle doorgangen, iets van de grond raken, markeer doppen, terras met stoelen en een kledingrek. Overal was aan gedacht. De tweede jaars kregen instructies. Hun alternatieve gymles was een les waar ze hopelijk net zo veel van leerden. Na een introductie van de organisatoren gingen de tweede jaars in duo’s het parcours door. De één blind of in de rolstoel, de ander begeleider en omgekeerd. Voorzichtig en beheerst tastten zij hun weg af.

Nadat iedereen geweest was sloten we de stage activiteit af met de boodschap “ik zet mijn boekenkast ook niet op jou fietspad, doe dat dan ook niet op ‘mijn’ geleidelijn.” Hiermee werd een hele intensieve en geslaagde stageweek afgesloten. De WTH kijkt uit naar volgend jaar. Wil jij graag meer weten over hoe mensen met een beperking hun leven leven? Je bent welkom voor je maatschappelijke stage bij de WTH!