Campagne ‘Ruim baan op de stoep’ succesvol

Tussen 7 en 21 juni hielden we – met hulp van de handhavers – in de straten in het centrum van Heemstede de campagne ‘Ruim baan op de stoep’.

De campagne, bedoeld om winkeliers en winkelend publiek bewust(er) te maken van de obstakels die zij onnodig opwerpen voor mensen met een handicap, was een succes. De handhavers hebben tijdens de campagne met veel winkeliers gesproken over de winkeluitstalling en reclame vóór hun pui.

Positieve ervaringen
De handhavers hebben deze weken extra met winkeliers over het thema toegankelijkheid gesproken. Winkeliers, die praktisch allemaal veel begrip toonden voor de actie en veelal zelf de plaats van hun winkeluitstalling en reclame al aanpasten. 
 Natasja, rolstoelgebonden en medeorganisator van de campagne, merkte dat winkelmedewerkers haar anders – meer servicegericht – benaderden: “Ik was echt verbaasd over hoeveel uitstallingen netjes aan de kant stonden en hoe vriendelijk ik geholpen werd, o.a. bij het Kruidvat en de Hema. Bij het Kruidvat vroeg een winkelmedewerker of ik overal in de gangpaden genoeg ruimte had en bij de Hema stelden ze spontaan voor om mijn boodschappen in mijn tas achter op de rolstoel te doen.”
Ook de eigenaar van De Nieuwe Lente, iets naar achter gelegen in de Raadhuisstraat (naast Tante Bep), wil niet dat iemand  last heeft van zijn reclame. Maar als die niet meer dan een meter van de gevel mag staan, ziet niemand hem. Dus zochten de mensen van Handhaving mee naar een geschikte plek. En die is – naar ieders tevredenheid – gevonden. De nieuwe plek heeft het bedrijf zelfs al verschillende nieuwe klanten opgeleverd. Een echte win-win dus.

Waarom een campagne? Hierom dus!
Een flinke omweg moeten maken, gedesoriënteerd raken door allerlei obstakels, van de stoep af over de straat (dus onveilig) moeten gaan. Dat overkomt mensen met een visuele of motorische beperking in de winkelgebieden te vaak. Daarom dus onze campagne ‘Ruim baan op de stoep’ in de winkelgebieden.
En geweldig dat zoveel winkeliers van harte meewerkten!

Belangrijkste thema’s in de toegankelijkheid
● Winkeluitstalling – Winkeliers mogen tot één meter vóór hun winkel hun waren en reclameborden uitstallen. En dan moet er een looppad van ca. een meter (ruimte voor rolstoel of blindengeleidehond) vrij blijven.
● (Bak)fietsen – Die staan schots en scheef, overal en nergens. Daardoor verdwijnt het looppad op veel plekken. En dus moet de gehandicapte de straat oversteken of over de straat verder lopen. Dat is niet erg veilig.
● Zebrapad – We pleiten al veel langer voor een goed zebrapad op de Raadhuisstraat. We hebben de afgelopen jaren zelf al tweemaal een tekening bij de gemeente aangeleverd voor een geschikte plek, zelfs zonder verlies van een parkeervak. De grote verbouwing naast de brug, die tenminste een jaar in beslag zal nemen, maakt de vraag naar een veilige oversteekplek op de Raadhuisstraat extra urgent.
● Fietsnietjes – deze zijn op verschillende manieren geplaatst: in lengterichting én dwars op de stoep. Daardoor blijft er nauwelijks ruimte om er tussendoor te komen.
● Kliko’s – hierbij is de uitdaging is om te zorgen dat deze containers niet schots en scheef neergezet worden, ook niet schots en scheef teruggezet door afvalverwerker Meerlanden en vervolgens door de bewoners en winkeliers weer zo snel mogelijk weggehaald worden.