Werkbezoek aan Kinderboerderij ’t Molentje

Enkele weken geleden las de Werkgroep toegankelijkheid Heemstede in de plaatselijke krant het plan een belevingspad te gaan ontwikkelen door kinderboerderij ’t Molentje. Het idee is om het belevingspad over de weide te laten lopen waar nu nog enkele herten staan. In de toekomst zullen deze herten uitgestorven zijn.

De Werkgroep Toegankelijkheid was erg nieuwsgierig naar de huidige toegankelijkheid van de kinderboerderij en wilde graag aanhaken in de toekomst bij de ontwikkeling van het plan ‘Belevingspad’. De beheerder van de kinderboerderij nam alle tijd voor een rondleiding en al onze vragen/ suggesties.

Rolstoeltoegankelijkheid

Werkgroepleden in gesprek met de beheerder bij de toiletten

Ons oog viel allereerst op de toegankelijkheid van de toiletten. De kinderboerderij bezit zelf geen rolstoeltoegankelijk toilet. Het toilet bij de speeltuin tegenover de kinderboerderij is wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toegangshekken waren voor gebruikers van een rolstoel/scootmobiel behoorlijk lastig te bedienen. Gelukkig lopen er altijd veel mensen op de kinderboerderij die even kunnen assisteren. De Werkgroep Toegankelijkheid adviseerde ook een doorlopend verhard pad. Het rijden over het verharde zand met daardoor dagelijks verse kleine kuilen maakte het rijden soms wat zwaar.

Informatievoorziening

De educatieve informatie op de borden was met een prettig lettertype en prettige contrasten goed te lezen. Voor mensen die gebruik maken van een leeshulpmiddel was het erg prettig dat de informatieborden voorzien waren van een matte laag waardoor er geen weerspiegeling was van de zon.

Werkgroep leden staan bij een koe en een informatiebordje

Op dit vlak vielen er ook verbeterslagen te maken. Voor mensen met een visuele beperking is het een hele klus om de borden te zoeken en te vinden. Veel van deze informatie zou ook extra op de website geplaatst kunnen worden.

Bij de volière hing een bordje met een plaatje en een naam van de vogel. Mensen met een visuele beperking kunnen dat niet lezen. Een idee zou zijn om een audiobeschrijving te maken bij de volière. Welke vogel maakt welk geluid en een audiobeschrijving van het verendek van het vogeltje.

Tot slot werd een blik geworpen op de beschrijving van de kabouterspeurtocht die verkrijgbaar is bij de kinderboerderij. Deze was goed leesbaar met een leeshulpmiddel in had prettige marges en witruimtes. Voor slechtziende mensen die nog geen gebruik maken van een leeshulpmiddel mocht het lettertype net even wat groter.

Warme band in de toekomst

Voor zowel de Werkgroep Toegankelijkheid als de beheerder van de kinderboerderij was het een vruchtbare middag. Voor deze laatste was de mooiste eye-opener, de behoeften van mensen met een visuele beperking. Daar had zij eerder nooit zo bij stil gestaan. Het belevingspad staat nog helemaal in de kinderschoenen. Dit project wordt in de komende 3 jaar gerealiseerd. De Werkgroep Toegankelijkheid was meer dan welkom om aan te sluiten in dit ontwikkelingsproces. Beide partijen waren overtuigd dat deze warme band iets moois gaat opleveren in de toekomst.