Winkelstraatwandeling met Handhaving levert mooie oogst op

Hoe toegankelijk zijn onze winkelgebieden voor mensen in een rolstoel of scootmobiel? Daarvoor gingen we samen met twee handhavers op pad. Een winkelstraatwandeling vol eye openers en werkbare tips.

Ter voorbereiding op de tweede campagne ‘Ruim baan op de stoep’ ging de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede op 16 september met twee handhavers over de Binnenweg. Werkgroepleden in rolstoel en scootmobiel maakten de (on)toegankelijkheden zichtbaar. De straat zelf blijkt al een heuse hindernisbaan vol obstakels zoals winkeluitstalling en (bak)fietsen. Maar ook bij veel winkels is toegang voor een rolstoel niet vanzelfsprekend.

Wat we zoal tegenkwamen
Kledingrek blokkeert toegang
De rolstoel past er niet langs. De winkeleigenaresse kwam direct naar buiten en liet zien dat het rekje makkelijk weg te halen is. “Je hoeft vanuit je rolstoel alleen even naar binnen te roepen”. Roepen om naar binnen te kunnen? Dat doen de meeste rolstoel- en scootmobielgebruikers natuurlijk niet.
Fietsen en scooter blokkeren doorgang
De hoek van Binnenweg en Binnendoor was flink geblokkeerd door fietsen en een scooter. De handhavers gingen gelijk op zoek naar de eigenaar van de scooter, terwijl werkgroepleden in gesprek gingen met de jongeren, die daar hun fietsen wel erg onhandig geparkeerd hadden.
Onduidelijk dat uitgang ingang mag zijn
De ingang bij de slager is door de koorden niet erg toegankelijk. De oplossing is om via de uitgang binnen te komen, maar dat staat helaas (nog) niet duidelijk aangegeven.
Te smalle doorgang tussen detectiepoortjes
Een medewerkster demonstreerde dat één van deze poortjes met enige moeite te verwijderen is. Dus wil je met rolstoel of scootmobiel naar binnen, dan moet je ook hier “gewoon even roepen”. De winkelmedewerkster kwam met een simpele, goedkope oplossing: een belletje aan de gevel met een sticker van bijv. een rolstoel eronder.
Te steile oprit
De oprit bij de verf- en interieurzaak is zo steil, dat de werkgroepleden er niet op durven te rijden. Een oudere dame met een rollator wilde het wel proberen. Resultaat: “Mijn rollator kan het wel, maar mijn benen niet”. De handhavers haalden trotse eigenaar Jasper erbij. De oprit kan niet minder steil, dan steekt hij teveel uit op de stoep. Wel beloofde de eigenaar snel voor een bel naast de uitgang van zijn winkel te zorgen.
Spannende oprit, maar prima toegankelijk
Tot slot konden we bij het pizzarestaurant de oprit testen, omdat de winkelmanager speciaal voor ons de deur open wilde doen. De oprit ziet er weliswaar spannend uit, maar met de elektrische rolstoel en met de scootmobiel was de zaak goed toegankelijk. Mede omdat beide glazen deuren open kunnen en daardoor naar binnen draaien gemakkelijker is.

De oogst
** De handhavers weten nu vanuit de praktijk beter wat voor mensen met een motorische beperking zoal obstakels zijn in het winkelgebied.
** Veel winkeliers stonden open voor verbeterpunten.
** Een enkele winkelier leerde dat je een hulphond niet mag weigeren in je winkel.
** Verschillende winkeliers zagen dat hun winkel minder toegankelijk is dan zij dachten. Zij gaan bekijken hoe dit te verbeteren.
** Er zijn oplossingen bedacht, m.n. een bel met een sticker van een rolstoel eronder om naar binnen geholpen te kunnen worden, zonder dat je hoeft te roepen.

Het was een zeer geslaagde wandeling, we hebben heel wat mensen gesproken. Een compliment voor de handhavers is hier zeer op z’n plek: ze pakten zaken gelijk aan en gingen met iedereen in gesprek. Door hun rustige maar duidelijke uitstraling werd daar goed op gereageerd.

Campagne ‘Ruim baan op de stoep’
Tussen 20 en 27 september herhalen we – met hulp van de handhavers – de campagne ‘Ruim baan op de stoep’. Zodat ook winkeliers en winkelend publiek zich beter realiseren hoeveel obstakels zij onnodig opwerpen voor mensen met een handicap. Was de extra aandacht voor toegankelijke stoepen in juni nog gericht op de winkelstraten in het centrum, ditmaal vindt Ruim baan ook plaats op de Jan van Goyenstraat en Zandvoortselaan.