Campagne Ruim Baan in de Bomenbuurt

Idyllisch straatje met bankjes en plantenbakken voor de deur

Vorige week gaven we het startsein aan onze campagne Ruim Baan. Dit jaar houden we de campagne voor het eerst niet in de winkelstraat maar in een woonwijk, namelijk de Bomenbuurt.
Huis aan huis hebben we 400 brieven over de campagne in de brievenbussen gedaan. Alleen de brief met de aankondiging van de campagne maakte het nodige los bij de wijkbewoners. De mail van de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede stond letterlijk roodgloeiend. Wij waren er blij om! De campagnewijk is dus goed gekozen. Het samen delen van de beperkte ruimte leeft in de Bomenbuurt. Samen delen is niet altijd makkelijk bleek uit de vele mails.

Onderwerpen die in verschillende mails naar voren kwamen waren:
* het ’te’ harde rijden van de automobilisten.
*Het overhangende groen.
*Omhoog groeiende boomwortels.
*Fout geparkeerde auto’s.
*Onnodige maar gezellige obstakels.
*De grote betonbakken om de snelheid eruit te halen.
*De vele invalidenparkeerplaatsen op kenteken.

omhoog stekende boomwortel en hele schuine stoeptegels

Vandaag liep de WTH samen met 2 Handhavers een ronde door de wijk. De route werd bepaald door de ontvangen mails van de wijkbewoners. Sommige wijkbewoners kwamen naar buiten en gingen met ons in gesprek.
Het werd een vruchtbare middag. De architect die de wijk ontworpen heeft hield van speels, huiselijk, volks, knus. In dit woonerf met snelheidwerende maatregelen zijn het de weggebruikers die met elkaar rekening zullen moeten houden. Obstakels maken het een sfeervol buurtje maar diezelfde obstakels zorgen er ook voor dat je soms je weg via het midden van de weg moet vervolgen.
Bomen geven schaduw. Oude bomen geven sfeer. Zomaar wortels van bomen inkorten zorgt ervoor dat de boom uit balans raakt met alle gevolgen van dien. Wel gaan we kijken of de gemeente daar de omgeving rond de wortels kan egaliseren.
Tot slot, het overhangend groen. Wanneer er beplanting in de voortuin wordt gezet moet ook de beplanting aan de straatkant gesnoeid worden door de eigenaar van de voortuin. Dit is een taak van de inwoner zelf en niet van de gemeente.

Het boekje van de medewerkers Toezicht en Handhaving is weer een aantal bladzijden vol geschreven met aandachtspunten waar zij de komende weken extra op zullen letten en eventueel verdere actie op zullen ondernemen.

De Bomenbuurt wordt gezien wordt gezien in haar charme en haar knelpunten. Laten we samen de beperkte ruimte delen.