Pluim

De Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede wil met een positieve blik de toegankelijkheid in Heemstede verbeteren. Want juist door positieve aandacht hopen wij dat anderen zich geïnspireerd voelen om ook stappen in de richting van een inclusieve en toegankelijk Heemstede te zetten. Om dit te bekrachtigen delen we soms een Pluim uit.

De WTH, journalist, burgemeester en de Handhaver in de hal van het raadhuis tijdens de overhandiging

Pluim 2023 ging naar medewerker Handhaving

Dit maal ging de pluim naar één van de medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente. Deze ‘Handhaver’ heeft zich opgeworpen als ambassadeur van de WTH. Enkele malen per jaar lopen we samen op een afgesproken plaats een ronde door het dorp en spreekt ‘onze’ Handhaver samen met ons inwoners en ondernemers aan op situaties die ontoegankelijk zijn geworden. Vaak zijn deze positieve gesprekken echte eye-openers voor mensen. Als WTH hebben wij ook een rechtstreeks lijntje met ‘onze’ Handhaver en zet hij zich ook buiten de campagnes en wijkwandelingen in op het gebied van de toegankelijkheid.

De WTH vond het belangrijk om de afdeling Toezicht en Handhaving eens in een positief daglicht te zetten. Hoewel deze afdeling bij inwoners voornamelijk bekend staat om het uitdelen van boetes voor ongepast en onveilig gedrag hebben de medewerkers van deze afdeling 57 verschillende taken. De WTH is er blij met de positief kritische blik op het gebied van toegankelijkheid.

Een ‘Pluim’ voor Home Made By _ REE

Geplaatst op  door voorzitter

Op 6 mei nam medewerker René Thijssens, namens eigenaar Jasper de Zwart van Home Made By _ REE onze Pluim in ontvangst. Een dik verdiende pluim, omdat Jasper vlak na de vorige Ruim baan op de stoep-campagne met onze aanbevelingen aan de slag ging en zo zijn zaak rolstoeltoegankelijker maakte.

Waarom een Pluim?
Afgelopen jaar, tijdens onze winkelstraatwandeling met twee handhavers, bleek dat de oprit naar deze winkel te steil is. Verschillende werkgroepleden durfden via die weg met hun rolstoel en scootmobiel deze winkel niet binnen te gaan. Jasper de Zwart, die op zijn visitekaartje vermeldt de trotse eigenaar van deze winkel te zijn, kwam zelf naar buiten om hier met ons over te spreken. De uitkomst: een lage bel bij de linkerdeur van zijn winkel. Wie niet via de trap op de helling naar binnen kan, belt aan.
Jasper beloofde een bel te plaatsen. En … afspraak was ook echt afspraak. Korte tijd later hing de bel er en waren de medewerkers geïnstrueerd: “Als je deze bel hoort, ga je naar buiten en help je de klant naar binnen.”
Bekijk hier de video over het verbeteren van de toegankelijkheid van de winkel.

Uitreiking
Namens de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede overhandigde Sonja Goed de Pluim samen met een sticker om onder de bel te plakken. Een duidelijk signaal dat ook mensen met een handicap van harte welkom zijn in deze prachtige zaak. Ook Handhaving en de winkeliersvereniging van het centrum waren bij de uitreiking aanwezig.

Campagneweek Ruim baan op de stoepvan 9 tot 14 mei
De datum 6 mei is niet willekeurig gekozen, want volgende week houden we samen met de Heemsteedse handhavers voor de derde keer een bewustwordingscampagne met flyers, om ondernemers en winkelend publiek te attenderen op onhandig geplaatste waren, reclameborden en – ook al is het maar voor eeeeeven – (bak)fietsen op de stoep of de blindengeleidelijnen in de winkelgebieden. 

Sonja overhandigt de Pluim

Pluim voor het eerste echt rolstoeltoegankelijke boshek
Op 2 maart 2021 reikte Natasja Koeckhoven namens de werkgroep een Pluim uit aan timmerman Marcel van Leeuwen van de gemeente Heemstede: “Met jouw creatieve inzet en ambachtelijke vaardigheden heb je het Groenendaalse bos toegankelijker gemaakt voor mensen in een rolstoel. Dat je het hek ook nog hebt gemaakt van hout uit datzelfde bos, vinden we een supermooie bonus.”
Ook Natasja wil in haar rolstoel het Groenendaalse bos kunnen bezoeken. Via de bosmedewerkers en hun manager kwam ze in contact met Marcel van Leeuwen, timmerman bij de gemeente. Ze stuurde Marcel een voorbeeld van een hek, dat geschikt zou kunnen zijn. Hij is vervolgens snel met deze uitdaging aan de slag gegaan en onlangs is het eerste echt rolstoeltoegankelijke boshek in Groenendaal geplaatst.

Ook de werkgroepleden Pauline en Annemieke waren bij de uitreiking aanwezig; voorzitter Dominieke Bos moest helaas verstek laten gaan.


Pluim voor de beter toegankelijke gemeentelijke website
Nancy Dooijes, communicatieadviseur bij de gemeente Heemstede, nam op 28 juli 2020 de eerste Pluim namens het online team van de gemeente in ontvangst.