Input van inwoners

De Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede (WTH) is een schakel tussen inwoners en gemeente waar het gaat om toegankelijkheid.
Via deze website willen we laten zien wat wij zelf doen en hoe we uw input gebruiken om Heemstede toegankelijk(er) te helpen maken.


Deze zaken heeft u tot nu toe zoal bij ons ingebracht

 • Wandelen op de stoep van de Zomerlaan Een vrouw mailt ons dat de stoep op de zomerlaan lastig begaanbaar is door geparkeerde auto’s die er half op de stoep staan. Het maakt het lopen met rollator op de stoep een stuk lastiger.
 • Nog niet opgelost: We hebben het genoteerd en het gaat er bespreking voorgelegd worden aan handhaving wanneer wij weer een bespreking hebben.
 • Documentenbezorgservice – Een moeder mailt ons namens haar chronisch zieke dochter. Met veel passen en meten in haar energiebelasting had zij haar paspoort aangevraagd. Normaliter een paspoort na een week opgehaald worden op het raadhuis. Echter door verslechtering van de situatie was dit na 3 maanden nog niet gelukt. De openingstijden van het raadhuis waren voor de dochter niet passend in haar energie en door corona was de documentenbezorgservice van de gemeente niet beschikbaar.
  Opgelost: De publieksbalie heeft haar de documenten alsnog opgestuurd.
 • Mantelzorgcompliment – Vroeger kreeg degene die mantelzorg ontving een geldbedrag om samen met de mantelzorger vrij te besteden. Tegenwoordig houdt de gemeente het heft in eigen hand. Er is een uitje (lunch) voor de mantelzorger, respijtzorg voor het moment van de georganiseerde lunch en een cadeaubon die je zelf moet ophalen als je niet naar het uitje komt ( bedelen noemt de mailer dit). Kan dit niet anders?
  Opgelost: De traditionele lunch voor mantelzorgers in het raadhuis is vervangen door een verzorgde dag in de pluktuin in Heemstede waar de mantelzorgers dahlia’s konden plukken en koffie of thee en een tas met inhoud ontvingen. Veel positieve geluiden na afloop. Wie er niet bij kon zijn, kon de tas met inhoud ophalen op het raadhuis.
 • Overhangend groen – Een e-mailer had veel last van overhangend groen ter hoogte van de dierenkliniek op de Zandvoorter Allee.
  Opgelost: We hebben aangegeven, dat de mailer dit het beste bij de gemeente kan melden via een formulier op de website van de gemeente Heemstede.
 • Onveilig gevoel bij oversteken – Een vrouw meldde bij ons dat zij zich onveilig voelde om op de Provinciënlaan met haar scootmobiel tussen de geparkeerde auto’s door de weg op te moeten rijden. Er wordt erg hard gereden op deze weg en door de geparkeerde auto’s ben je simpelweg niet zichtbaar voor de langsrijdende automobilisten.
  Nog niet opgelost: Maar wij hebben de situatie genoteerd en gaan ermee aan de slag als wij meer van dit soort meldingen krijgen op deze plek.
 • NS reisassistentie – Een inwoner van Heemstede die gebruikmaakt van een rolstoel vroeg ons wanneer op station Heemstede-Aerdenhout NS reisassistentie beschikbaar zou komen, zodat mensen met een fysieke beperking op deze manier zelfstandig met de trein kunnen reizen.
  Opgelost: Er is contact geweest met de NS. Inmiddels (eind 2020) heeft station Heemstede-Aerdenhout NS reisassistentie gekregen.
 • Gemeentelijke sites beoordelen – Een medewerker van het online team van de gemeente Heemstede heeft de werkgroep gevraagd drie gemeentelijke websites te beoordelen op toegankelijkheid. en hierover met desbetreffende medewerker in gesprek te gaan.
  Opgelost: Na onze beoordeling hadden wij een vruchtbaar gesprek met de betreffende ambtenaar over huisstijlkleuren, zinvolle informatie en het toegankelijk maken van een plattegrond voor blinden en slechtzienden.
 • Terrassen en toegankelijkheid – Een medewerker van de afdeling Handhaving heeft een vraag over terrasuitbreiding op de Binnenweg/Raadhuisstraat bij ons neergelegd. Hoe ervaren wij de terrassen op dit moment.
  Nog niet opgelost: Helaas kwam vlak na deze vraag de tweede coronagolf waardoor de horeca de deuren moest sluiten en er helemaal geen terrassen meer uitgezet mochten worden.
 • Mediaplayer beoordelen – Het online team van de gemeente Heemstede heeft ons gevraagd een nieuw te gebruiken mediaplayer te testen op toegankelijkheid. Deze zal eventueel gebruikt worden op de site van de gemeente.
  Opgelost: De mediaplayer bleek prima toegankelijk en biedt de mogelijkheid tot het plaatsen van audiodescriptie en ondertiteling van gesproken woord.