Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede kijkt tevreden terug op de gemeenteraadsverkiezingen

vlag die stembureau aanduidt

Nadat de toegankelijkheid van de Tweede Kamer verkiezingen teleurstellend was verlopen besloot het team van de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede dat dit echt anders moest in de toekomst. De gemeente stond welwillend tegenover onze suggesties tot verbetering. 

Samen met diverse ambtenaren is het gelukt om het stemmen voor mensen met een beperking een stuk toegankelijker te maken.

De Werkgroep Toegankelijkheid gaf de gemeente diverse tips hoe de toegankelijkheid te bevorderen:

Het maken van een filmpje over bejegening voor de vrijwilligers van het stembureau. Geleidelijnen naar het stembureau toe, een audiobestand met indoor navigatie, een beschrijving op de website per stembureau wat de voorzieningen zijn. genoeg manoeuvreerruimte voor rolstoelen. De gemeente had zelf voor kandidatenlijsten in braille gezorgd

Het filmpje over bejegening is bij veel mensen goed ontvangen. Een teamlid van de Werkgroep is meerdere stembureaus afgegaan om te kijken hoe de toegankelijkheid verliep voor mensen met een beperking. Dit leverde boeiende gesprekken op en bleken veel mensen naar aanleiding van het filmpje de behoefte te hebben nog wat vragen te stellen.

Zoals verwacht bleken er nog wel wat kinderziektes te zijn die bij de volgende verkiezingen aangepakt moeten worden. De audiobeschrijving beschreef enkel de route naar het stemlokaal toe. Echter op sommige locaties bleek de ingang niet tevens de uitgang te zijn. Dit zorgde voor wat verwarring bij de gebruikers van het audiobestand.

De Werkgroep Toegankelijkheid kijkt tevreden terug op de toegankelijkheid van de verkiezingen. Echt autonoom kon er nog altijd niet gestemd worden. Daarom hoopt de Werkgroep dat er ooit een veilige manier van digitaal stemmen komt die toegankelijk is voor mensen met een beperking.