Tweede Kamerverkiezingen 2021: evaluatie stemmen met een beperking

Vanwege corona en het besmettingsgevaar in volle stemlokalen, zijn de verkiezingen anders georganiseerd dan anders. Wie wil, kan al op maandag 15 of dinsdag 16 maart stemmen. Ben je 70 jaar of ouder, dan mag dat ook per post.

Maar hoe toegankelijk waren de stembureaus dezer dagen in Heemstede? We vroegen het leden van de Werkgroep Toegankelijkheid Heemstede.

Stemmen per post
Eén van de leden is de zeventig gepasseerd en heeft per post gestemd. Ze was zeer tevreden over deze procedure en zou graag zien dat deze mogelijkheid blijft bestaan.

Stemmen vanuit de rolstoel – Princehof
Een ander werkgroeplid, Natasja, zit in een rolstoel en heeft altijd Anoki, haar assistentiehond, bij zich. De oprit naar het stemlokaal zag er weliswaar wat wiebelig uit, maar werkte wel. Ook de uitleg bij binnenkomst was prima en Anoki was vanzelfsprekend welkom.
Wel constateerde Natasja dat de route op de grond slechts met bijna onzichtbaar kleine zwarte pijltjes was aangegeven. Ook stond het stembureau veel voller dan bij andere verkiezingen. Men legde uit dat op woensdag twee stembureaus in de Princehof zouden zitten.
Ook gaf men aan de doorgang al breder te hebben gemaakt. Hierdoor kon Natasja met heel voorzichtig sturen naar buiten rijden, waarbij ze heel vriendelijk werd geholpen door een medewerker van het stembureau.
Maar … het had op die locatie echt veel (rolstoel)toegankelijker ingericht kunnen worden, zeker op de eerste twee dagen, die juist bedoeld waren voor de kwetsbare doelgroep.

Stemmen met een visuele beperking – Plein 1
De bijna blinde werkgroepvoorzitter Dominieke had twee jaar geleden met de gemeente gesproken over de toegankelijkheid van de Heemsteedse stembureaus. Het stemproces verliep toen goed voor haar.
Ditmaal viel het allemaal erg tegen. Op de gemeentesite was niet vermeld, dat de ingang aan de achterzijde van het gebouw zou zijn. Eenmaal binnen, bleek er op de grond geen zichtbare looplijn te liggen. Nadat haar id-kaart was gecontroleerd, werd die woordloos voor haar neergelegd. Tja, dat kan zij dus niet zien.
Voor het feitelijke stemmen bracht ze zelf passende hulpmiddelen mee.  Na het invullen van haar stembiljet werd ze niet begeleid naar de stembus, waarvan ze natuurlijk geen idee had waar die zich bevond. En bij het verlaten van de ruimte werd alleen gezegd dat ze “deze kant op moet om de ruimte te verlaten”. Wèlke kant “deze kant” was, heeft ze vervolgens nog moeten vragen. Tot slot bleek bij de uitgang een groot rooster te liggen. Nike deed wat elke blindegeleidehond zou doen: hij weigerde die horde – voor de veiligheid van zijn baasje. Dus verlieten Dominieke en Nike tegen de stroom in het pand via de ingang.

Kortom
De gemeente Heemstede is nog zeker niet toegankelijk voor mensen met een beperking. Dit kan en moet volgend jaar op 16 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen wat ons betreft echt beter.
Natuurlijk heeft de werkgroep de gemeente aangeboden om de gemeente te adviseren over mogelijkheden en onmogelijkheden bij het stemmen voor mensen met een beperking. Daar moeten we wel tijdig een begin mee maken.