Toegankelijke natuur, wandelbos Groenendaal

Het wandelbos Groenendaal is een prachtige plek om er op uit te trekken in de natuur.

Natasja rijdt in haar rolstoel het bos in

Ik kom er graag en vaak. Ik maak zelf gebruik van een elektrische rolstoel, waarmee ik op de meeste paden in het bos prima kan rijden. 

Een paar weken terug kwam ik de bosmedewerkers tegen, ze waren een nieuw klaphekje aan het plaatsen. Superfijn natuurlijk, alleen was het nieuwe klaphekje een stuk smaller dan het oude. Dat ging met de (elektrische) rolstoel niet passen. De huidige klaphekken waren altijd al een flinke uitdaging om te openen vanuit je rolstoel, maar nu werd het zo goed als onmogelijk.

Ik merkte dat ik er direct verdrietig van werd, want dit betekende dat ik die route door het bos niet meer kon gebruiken en dat was nou juist de belangrijkste route voor mij. In deze tijd is het bos nog belangrijker geworden om positieve energie op te doen en snel veegde ik een traantje weg.

Gelukkig ontstond er meteen een fijn gesprek met de bosmedewerkers, ik kreeg de tip om de gemeente hierover te benaderen om samen te kijken naar mogelijke oplossingen. Dit heb ik gedaan en al snel belde de teamleider Buitenruimte en konden we bespreken waar ik tegenaan liep, of liever gezegd reed ðŸ˜‰. Hij beloofde het te bespreken met hun timmerman van de technische dienst en te kijken naar rolstoelvriendelijkere veehekken.

Zo fijn dat zij zich erin wilden verdiepen en zelf ging ik ook op onderzoek uit. Ik informeerde bij het kenniscentrum natuur en handicap en zij hadden een voorbeeld van een rolstoelvriendelijk veehek uit Zweden. Deze informatie deelde ik met de gemeente. Van de week kreeg ik wederom een mailtje van de gemeente dat er een nieuw veehek geplaatst zou worden, dat ook vanuit de rolstoel te openen is en een stuk breder dan de vorige.

De dubbele scharnieren van het hekje

Het grote verschil is dat dit hek twee kanten op kan scharnieren, waardoor je het altijd in de rijrichting kunt openen. Dat maakt de doorgang veel makkelijker. En dan is het hek ook nog gemaakt van het hout van bomen uit het wandelbos Groenendaal zelf. Hoe gaaf is dat?

En wat ook zo leuk is, dat het hekje niet alleen rolstoelers meer toegankelijkheid biedt, maar ook mensen met rollators, kinderwagens, mensen met aangelijnde honden, en ga zo maar door.

Supergoeie actie dus van de gemeente en heel veel dank aan de bosmedewerkers en de timmerman die het hek heeft gemaakt. Hopelijk kunnen we in de loop van de tijd ook bij de andere ingangen dit fijne hek gebruiken. Samen voor een toegankelijk Heemstede.